V síti s Antidivadlem XXXII.

19.03.2013 11:25

Kadaňský nálet (trojblog Paura, Sojky a Brabce)

Antidivadlo si opět vyrazilo do velkého světa. Tentokráte 90 000 m na sever, konkrétně do Kadaně. Já, rozený pecivál, jsem zvědav, jak všechno dopadne.

Sešli jsme se v divadle pro všechny věci – lopaty, kolečka a žebřiňák k tomu. V obličeji nikdo radost neměl. Každý očividně dlouho ponocoval, takže si své kostýmy a rekvizity narval do pytlů pod očima.

Jeli jsme dvěma auty. Posádka prvního automobilu: Socha, Charvy a Brabčák jako řidič. Jiná varianta opravdu možná není. V druhém autě jsme uvízli já, Kraťas a řídil Zdenda. Aspoň se tak tvářil. Začínali jsme se těšit.

Já se cestou konečně učil text a Kraťas se Zdendou si jen opakovali, co dávno zapomněli. Poté jsme uvažovali, který z vysídlených domů by byl na léto ten nejkrásnější. Bohužel ani jeden, všechny se rozpadly, jen co jsme projeli.

Jan Paur

 

Honza začal nadějně, o to nic. Samozřejmě neví, že se do Kadaně vracíme po třech letech. Nemůže si to pamatovat, chuděra, tehdy nebyl ještě na světě. V našich dvou autech jsme vezli pásmo „Sraz flegmatiků“, takový mimoplzeňský výběr z naší antitvorby. Ubytováni jsme byli v areálu františkánského kláštera i přesto, že kastelán ve Zdeňkovi Němečkovi okamžitě rozpoznal arcilotra a neznaboha. Povolení ke vstupu nedostal, proto jako jediný po vystoupení jel nocí zpět do Plzně.

Nyní něco hrachu do divadelní polévky. Hráli jsme v klubu „Střelnice“, útulném sklepení upraveném pro komornější kulturní akce. V rohu jeviště měl sice starosta uskladněno něco metráků brambor, což ale nevadilo. Aspoň bylo co metat po neukázněném diváctvu. David Charvát si jako talisman omotal kolem krku živého pásovce a David Brabec konečně odmontoval  ze své kytary výbušný systém. Poslední dobou těžce nese, když mu kdekdo hrabe do strun. Martin Krátký alias Kraťas o tom ví své. Už přišel o tři ukazováky a půl palce.

A co poznamenat k samotnému vystoupení? Bude lepší předat žezlo třetímu králi.

Jan Sojka

 

Vidím, že je třeba uvést vše na pravou míru. Takže: do Kadaně jsme byli pozváni já a Zdeněk Němeček, abychom odehráli několik písní – takový milý malý recitál. Když se o tom dozvěděl Honza Sojka, rozhodl, že bez Antidivadla ani ránu a pojede také. Záhadným způsobem přemluvil Davida Charváta, který kvůli vystoupení v Kadani zrušil svou účast na futsalovém turnaji. Poté si Sojka vyměnil několik sprostých SMS s Paurem, který odmítal jet z důvodu reprezentace na 168. kole slam-poetry. Pod pohrůžkou vyloučení z Antidivadla nakonec svolil. Chudák kluk. Nakonec navštívil zpovykaný Sojka haciendu páně Krátkého, kterého k účasti na výletě nepřesvědčil slovy, ale vymknutím kolene, se kterým musel herec Krátký týden poté na operaci.

Když se v Kadani Zdeněk Němeček dozvěděl, že nepůjde o koncert, ale o představení tu a tam proložené kuplety (a Sojka, Charvát, Krátký a Paur vskutku nejedou jen jako fanoušci), sbalil housle a odjel ještě před začátkem představení. Nic nepomohly nářky pořadatele, že lidi chodí „hlavně na něj“. Zbytek Antidivadla obstál se ctí, bar vypit, historické jádro ušetřeno.

Za týden má údajně Zdeněk Němeček v Kadani sólový koncert, nechce nás tam ani jako diváky. Prý je vyprodáno...

David Brabec